понедельник, 4 января 2010 г.

Вірне харчування

прояв тих чи інших захворювань. У прагненні знайти струнку фігуру або здоров'я ми сідаємо на дієту. І якщо у випадку з хворобами люди в основному слідують приписами лікарів, то у випадку з схудненням багато хто вибирає як дієта не саме правильне харчування.

Яке ж харчування є правильним і корисним для організму? Перш за все - це раціональне харчування, яке задовольняє потреби людини у вітамінах, мікроелементи та інших корисних поживних речовинах. Крім того, для нормальної роботи шлунково-кишкового тракту необхідно включати в денний раціон достатню кількість клітковини. Це не тільки сприяє нормальному процесу травлення, а й допомагає виводити з організму накопичені шлаки. Для повноцінної роботи кишечнику, а значить і для роботи всього організму в цілому, необхідно не забувати про присутність у раціоні біфідо-і лактобактерій, які містяться в живих йогуртах та інших кисломолочних продуктах. Містяться в цих продуктах пробіотики підтримують природну флору нашого організму, допомагають боротися з патогенної флорою і значно зміцнюють захисні сили організму. Включення до харчування молочних продуктів дає людині необхідну кількість кальцію, який відповідає за міцні кістки і зуби, нормальну згортання крові, а також зміцнює нервову систему.

Значення вітамінів для людського організму важко переоцінити. Адже вони беруть участь в більшості біологічних процесів, беруть участь в утворенні і регенерації тканин, допомагають боротися з передчасним старінням організму, володіючи антиокислювальними властивостями. Антиоксидантами є не тільки вітаміни, але і інші корисні поживні речовини. Присутність в раціоні антиоксидантів запобігає згубну дію вільних радикалів, які є причиною прогресування хвороб серцево-судинної системи, раку, значного зниження імунітету.

Правильно харчування - це ще й збалансоване харчування, з достатньою кількістю білків, жирів і вуглеводів, при цьому середня їх співвідношення має бути 1:1:4. Таке раціональне харчування не тільки сприяє нормальному функціонуванню організму, а й забезпечує здоров'я і довголіття. Правильне харчування значно покращує розумові та фізичні здібності людини, робить її енергійніше, відновлює нормальний рівень метаболізму. Для поліпшення метаболічних процесів, в нашому харчуванні повинні бути присутніми поліненасичені жирні кислоти, які включаються в ланцюг метаболічних реакцій. Зміст поліненасичених кислот омега-3 і омега-6 велике в оліях, горіхах і жирних сортах риби. Присутність риби в нашому раціоні - це ще й джерело легкозасвоюваного білка, який є будівельним матеріалом клітин людського організму.

Правильне харчування включає в себе і таке поняття як «достатній питний режим». У нормі дієтологи радять вживати в добу близько 1,5-2 літрів мінеральної, негазованої води, звичайно, за відсутності медичних протипоказань. Достатня кількість рідини не лише втамовує спрагу, а й забезпечує нормальний водно-сольовий обмін, покращує умови життєдіяльності організму.

Правильне харчування повинно складатися практично з усіх груп продуктів, крім кондитерських виробів та солодощів. Замість калорійних солодких страв краще вживати натуральні мед і сухофрукти, які не тільки володіють прекрасними смаковими якостями, але й утримувати велику кількість корисних живильних речовин. При приготуванні їжі, слід віддавати перевагу тушкованим і вареним стравам, які дозволяють зберегти весь набір вітамінів, який є у продуктах.

Правильне харчування складає основу здорового способу життя, дозволяє відчувати себе здоровим, активним, повним життєвих сил і енергії, а також сприяє продовженню нашої молодості.

Комментариев нет:

Отправить комментарий